Granit Mermer

  Granit; kuvars ve feldspat başta olmak üzere detaylı minerallerden meydana gelen volkanik natural bir taştır. Yeraltında magmanın soğumasıyla oluşmuşlardır. Bu detaylı minerallerin miktarına göre detaylı renk ve dokularda karşımıza çıkar.
Eğer kuvars ve albit oranları çok ise, granit beyaz ve gri renklerden; potasyum ve feldspat oranları çok ise, granit pembe ve tonlarında görülmektedirler.

Granit Nerelerde Bulunur?
  Granit, maden Ocaklarından çıkartılır. Dünyanın her yerinde bulunabilirler. Bulundukları konumlara göre renk ve desenleri değişik olabilmektedirler. Türkiye’de Edremit, Bursa, Eskişehir, İstanbul başta olmak üzere, çoğu bölgemizde granit çıkarılmaktadır.
Granitin Kullanım Alanları Nelerdir?
Granit, bugünümüzde iç ve dış mekân uygulamalarında, inşaat ve mimari malzeme olarak kullanılmaktadır. İç mekânlarda; mutfak ve banyo tezgâhları, zemin döşemesi, duvar ve merdiven kaplaması, asansör, şömine, masa ve dekoratif eşyalar gibi gerektiğince geniş bir tüketimi vardır. Dış mekânlarda ise; cephe kaplaması, yer döşemesi, kaldırım ve bordür taşları, havuz, çeşme, heykel, barbekü ve peyzaj alanlarında gerektiğince süregelen olarak kullanılırlar.

 Mermer Nedir?

  Mermer, metamorfik hadiseler neticesinde kalker ve dolomitik kalkerlerin tekrardan kristalleşmesiyle oluşurlar. %90’dan çok CaCO3(Kalsiyum karbonat) içermekle birlikte, düşük oranda MgCO3(Magnezyum karbonat) da içermektedirler. Asıl minerali kalsit olan mermerin içersinde az miktarda birtakım mineraller de bulunmaktadır.
Renkleri genelde beyaz ve gri olan mermerler, detaylı maddeler nedeniyle değişik renklerde de olabilmektedirler.

 Mermer Nerelerde Bulunur?

  Mermer de granit gibi dünyanın her yerinde bulunabilmektedirler. Dünyadaki mermer rezervinin %42’si Türkiye’de bulunmaktadır. Ülkemizde; Afyon, Denizli, Elazığ başta olmak üzere, Anadolu ve Trakya süresince geniş bir bölümde görülmektedirler. Türkiye bu geniş rezervin aksine; mermer üretiminde dünyada 7. Sırada gelmektedir.

Mermerin Kullanım Alanları Nelerdir?
  Mermer, tarih süresince saraylardan camilere, Antik Yunan heykellerinden Hindistan’daki Tac Mahal’e kadar çoğu alanda kullanılmıştır. Her ortama uyum sağlayabilen bir mineral bulunduğu için; Hititlerden Osmanlı’ya kadar çoğu uygarlık doğrulusunda tercih edilmişlerdir. Günümüze; mutfak tezgâhı, mezarcılık, sütun, çeşme, zemin döşemesi, dekorasyon, duvar kaplama, banyo ve şömine gibi detaylı kullanım alanları bulunmaktadır.
Granit ve Mermer Arasındaki Farklar Nelerdir?
  Mermer ve granit değişik oluşum evrelerine sahiplerdir. Mermerin granite göre oluşum evresi daha kısadır. Bu amaçla ikisinin arasında birtakım farklar gözlenmektedir. Bunlar;
• Mermer granite göre daha yumuşaktır.
• Mermer granite göre basit çizilir ve lekelenir.
• Mermer granite göre daha ucuzdur.
• Granit mermere göre daha dayanıklıdır ve zor kırılır.

Call Now Button